fbpx
Pre vyhľadávanie sú vyžadované aspoň 2 znaky

13. júna 2024 IT konzultant Tomáš Vanderka získal v CyberGame plný počet bodov

CyberGameCybersecurityHlavný partner

Spoločnosť Alanata sa tento rok zapojila do kyberbezpečnostnej hry CyberGame nielen ako partner, ale aj vytvorením internej ligy, kde si všetci kolegovia mohli zmerať svoje schopnosti.

V čom spočíva hra CyberGame?

Ide o kyberbezpečnostnú hru pre študentov, talentovaných hráčov, programátorov aj profesionálov. Scenáre a úlohy z kybernetickej bezpečnosti sú inšpirované praxou a skúsenosťami profesionálov. CyberGame trvá 10 týždňov a obsahuje viac ako 70 úloh rôznej náročnosti. Tento rok sa do súťaže zapojilo 2312 hráčov a až 9 z nich dosiahlo plný počet bodov. Odborným garantom CyberGame je Národný bezpečnostný úrad.

Interná liga CyberGame

V rámci súťaže CyberGame sa do internej ligy zapojili šiesti kolegovia z technických divízii spoločnosti Alanata. Na prvom mieste sa umiestil IT konzultant Tomáš Vanderka. V celkovom rebríčku súťaže sa umiestnil na krásnom 7. mieste zo všetkých hráčov a získal plný počet bodov. Plný počet bodov získal aj v ďalších kategóriách/vetvách – Malvérová analýza, Kryptografia, Ofenzívna bezpečnosť.

Rebríček internej ligy
  1. miesto – Tomáš Vanderka (IT konzultant)
  2. miesto – Daniel Brnák (IT konzultant)
  3. miesto – Juraj Nemeček (Vedúci oddelenia Sieťovej bezpečnosti)
Tomáš Vanderka získal okrem celkového plného počtu bodov aj najviac bodov v 3 vetvách

Rozhovor s víťazom internej ligy

IT špecialistu Tomáša Vanderku, sme sa opýtali pár otázok, ktoré sa týkali tohtoročných zadaní CyberGame. Prečítajte si jeho postrehy a odporúčania, o ktoré sa s nami podelil.

Čo ťa motivovalo zapojiť sa do tejto súťaže?

Zo začiatku len zvedavosť, o čom to je. Neskôr po vyriešení prvých úloh, keď som zistil, že sú celkom dobre pripravené, ma to začalo baviť. Je to ako riešiť krížovky, hlavolamy alebo puzzle a aj pri tom sa dá niečo naučiť. A mal som na to čas.

Akú stratégiu si zvolil v rámci CyberGame? Mal si nejaké kľúčové taktiky, ktoré ti pomohli dosiahnuť víťazstvo v internej lige?

Taktika tu nehrá rolu. Treba obetovať veľa voľného času a potom mať len vôľu pokračovať. Aj keď sa dočasne človek na niečom zasekne a nevidno cestu ďalej. Musíš si dopriať pauzu a skúsiť niečo nové, až kým sa to nepodarí.

Pomáhal si si aj s umelou inteligenciou?

Hlavne ako štartovací bod je AI celkom fajn. Dokáže zosumarizovať informácie, ktoré vidím prvýkrát, inak by som strávil hodinu na Google. Nedá sa ale na 100 % spoliehať na AI a je potrebné vedieť posúdiť či si nevymýšľa nezmysly. Ale napríklad kapitolu „manažment“ za mňa prakticky celú vyriešila AI.

Víťazi Alanata internej ligy CyberGame 2024
Aké najväčšie výzvy si musel prekonať počas hry?

Jednou z najväčších výziev bol manažment času a priorít. Ďalšou bola kontrola nervov, aby som pri frustrujúcich úlohách nezničil počítač.

Obohatila ťa táto súťaž profesionálne alebo osobne?

Síce to v práci asi nevyužijem, ale naučil som sa pri tom pár nových vecí. Okrem vedomostí možno také malé ponaučenie, že niekedy sa oplatí viac naštudovať problém a pripraviť si plán. Nie sa iba bezhlavo vrhnúť na riešenie a potom sa zbytočne hodiny točiť na mieste.

Bolo niečo, čo ťa počas hry prekvapilo alebo čo si nečakal?

Hlavne ma prekvapila úroveň a kvalita úloh počas celej hry. Nečakal som, že to bude ozajstná výzva, skôr len taká srandička pre verejnosť/študentov. A nakoniec to bolo technicky veľmi dobré pripravené a zaujímavé.

Kyberbezpečnostná súťaž cybergame pozná svojich víťazov

Mohlo by sa vám páčiť

Všetky novinky