fbpx
Pre vyhľadávanie sú vyžadované aspoň 2 znaky

19. septembra 2024 Na ceste za víťazstvami: Alanata pomáha paraolympionikovi Marcelovi Pavlíkovi

CSRPodporaZamestnanci

Náš kolega Vladimír Hurban, konzultant aplikačnej bezpečnosti, sa venuje vo voľnom čase lukostreľbe na amatérskej úrovni ako strelec, a zároveň na klubovej a reprezentačnej úrovni ako tréner a predseda Lukostreleckého klubu Bratislava. Venuje sa ako mládeži, tak aj zdravotne znevýhodneným športovcom. Medzi nimi je aj náš reprezentant a paraolympionik Marcel Pavlík.

Keďže podpora športov, ktoré nie sú masovo populárne, je minimálna, rozhodli sme sa Marcela na jeho športovej ceste podporiť sumou 1 500 eur, ktoré budú použité na zakúpenie elektrického pohonu pre invalidný vozík a na zabezpečenie účasti na nadchádzajúcich súťažiach v lukostreľbe. Aj napriek Marcelovým kvalitám a doterajším úspechom sa na Paraolympiáde v Paríži 2024 umiestnil na 17. mieste. Veríme však, že na najbližších podujatiach získa opäť niektorú z medailí.

ROZHOVOR S VLADIMÍROM HURBANOM O LUKOSTREĽBE

Marcel Pavlík sa nedávno vrátil z Paraolympiády. Ako hodnotíte jeho pôsobenie v Paríži?

Paraolympiáda nedopadla podľa našich predstáv. Marcel bol technicky dobre pripravený, ale po prvýkrát bol v situácii, že na podujatie takejto úrovne išiel bez trénera. Znie to zvláštne, ale tak niekedy funguje šport na Slovensku. Nie všetky rozhodnutia sa robia v prospech športovca. Umiestnenie v kvalifikácii by som ešte akceptoval, aj keď tam bolo množstvo chýb, ale bolo len niekoľko bodov za tým, čo malo byť. Bohužiaľ, na tejto úrovni sú 4 body zo 720 obrovské číslo. Viac ma však mrzí výkon v elimináciách, ktorý bol veľmi vzdialený tomu, na čo som u Marcela zvyknutý a čo by som považoval za „must“. Nakoniec to bolo 17. miesto. Je obrovský úspech byť na olympiáde alebo paraolympiáde a som hrdý, že to bolo po Riu a Tokiu už tretie Marcelove vystúpenie, ale celkovo to nemôžem hodnotiť ako veľmi úspešné podujatie.

Na aké spoločné výsledky ste najviac hrdý a ako hodnotíte vašu spoluprácu?

S Marcelom spolupracujem od novembra 2023, takže zatiaľ tých úspechov nebolo veľa, ale medzi ne patrí 3. miesto na Majstrovstvách zdravotne znevýhodnených v máji v Ríme. Stanovili sme si 3 ciele pre rok 2024: umiestnenie do 4. miesta na ME, účasť na olympiáde a kvalifikácia do reprezentačného tímu zdravých pre rok 2024. Toto sa nám podarilo splniť. Rovnako vidím pokroky aj v ostatných oblastiach. Napriek tomu má Marcel pred sebou ešte dlhú cestu a veľa práce, ak chce pomýšľať na Los Angeles 2028.

Ako hodnotíte aktuálne podmienky pre lukostreľbu na Slovensku? Vidíte nejaké zmeny alebo trendy, ktoré sa v tomto športe objavujú za posledné roky?

Toto je na dlhú diskusiu… Pôsobím v športe dlhé roky, ale nedá sa povedať, že by som videl svetlo na konci tunela alebo že by sa blýskalo na lepšie časy. Šport, v ktorom nevíťazíte, je na okraji záujmu spoločnosti, politikov a predstaviteľov štátu, ale aj sponzorov. Samozrejme, sú aj športy, ktoré svojou masovosťou a popularitou problém so sponzoringom nemajú. Ale sme spoločnosť, ktorá ľahko odsúdi, a na niektoré veci je veľmi kritická. Stačí si pozrieť len negatívne vyjadrenia na adresu športovcov, hneď ako skončili svoje účinkovanie na olympiáde v Paríži. Tá stále sa zmenšujúca výprava, tá osamotená medaila, je vizitkou slovenského športu, toho, ako je 30 rokov na okraji záujmu a ako tento štát nepochopil, čo všetko šport človeku a spoločnosti prináša. O veľkej časti športovcov na OH a PH možno povedať, že sú skôr výnimky a chyby v systéme, a dostali sa tam, kde sú, napriek činnosti organizácií a inštitúcií, ktoré majú na Slovensku podporovať šport, ale nerobia to. Každému patrí obrovské uznanie za to, čo dosiahol, a že do toho išiel aj s vedomím, že je šanca na návrat bez medaily.

Čo považujete za svoje najväčšie osobné úspechy?

Asi najväčším úspechom je náš klub. Je to skupina ľudí, ktorá sa venuje lukostreľbe po všetkých stránkach. Som nesmierne hrdý na túto partiu, ktorá sa v klube venuje lukostreľbe a všetkému, čo je za tým. Oni sú dôvod, prečo to robím, a oni sú dôvod, prečo sme asi najúspešnejší slovenský klub.

Pomáhanie je súčasťou DNA spoločnosti Alanata

Spoločenskú zodpovednosť vnímame ako neoddeliteľnú súčasť nášho podnikania. Alanata sa radí medzi spoločensky zodpovedné firmy, ktoré pravidelne prispievajú na verejnoprospešné projekty, podporu chránených pracovísk a ďalšie iniciatívy. V rámci svojho pôsobenia uprednostňujeme pri výbere dodávateľov chránené dielne, čím podporujeme zamestnávanie ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Okrem toho aktívne podporujeme tretí sektor. Každoročne pomáhame neziskovým organizáciám či občianskym združeniam finančným darom vo výške 10 000 eur, čím prispievame k rozvoju ich činností a posilňovaniu spoločenského prospechu. Naša pomoc sa zameriava predovšetkým na oblasti kultúry, školstva a športu.

Mohlo by sa vám páčiť

Všetky novinky