fbpx
Pre vyhľadávanie sú vyžadované aspoň 2 znaky

17. októbra 2024 Bezpečná IT pevnosť na technológiách Palo Alto

AlanataTALKSKybernetická bezpečnosťPrecision AI

Technologické raňajky Alanata TALKS priniesli odborníkom aj širšej IT verejnosti pohľad na moderné bezpečnostné riešenia, ktoré pomáhajú chrániť organizácie pred rastúcimi kybernetickými hrozbami. Spoločnosť Palo Alto Networks predstavila svoje najnovšie inovácie v oblasti firewallov, umelej inteligencie a prevencie útokov. V tomto článku prinášame záznam kľúčových myšlienok od expertov Luboša Kloknera a Juraja Nemečeka, ktorí sa podelili o svoje odborné postrehy.

Ochrana IT infraštruktúry

Na technologických raňajkách Alanata TALKS sme privítali špičkových odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, aby sme diskutovali o najnovších technológiách a trendoch v tejto oblasti. Palo Alto Networks je jedným z lídrov v inováciách v oblasti ochrany IT, pričom sa zameriava na riešenia, ktoré umožňujú organizáciám efektívne čeliť moderným kybernetickým útokom. Prednášky sa venovali výhodám Precision AI, pokročilým firewallom a ďalším inovatívnym nástrojom, ktoré pomáhajú správcovským tímom reagovať na stále rýchlejšie a sofistikovanejšie hrozby.

Luboš Klokner na technologických raňajkách Alanata TALKS

Ransomvér a Unit 42

Luboš Klokner, Systems Engineer z Palo Alto Networks, sa venoval kritickým témam kybernetickej bezpečnosti, pričom kládol dôraz na stále rastúcu hrozbu ransomvéru. Ochrana proti ransomvéru vyžaduje pokročilú, proaktívnu bezpečnosť podporovanú umelou inteligenciou, ktorú poskytuje produkt Cortex od Palo Alto. Ich tím Unit 42 poskytuje podporu organizáciám pri implementácii najlepších postupov v prevencii a riešení ransomvérových útokov.

„Ransomvér je v súčasnosti veľmi kritická téma. Útočníci sa dostávajú do organizácií a požadujú výkupné za obnovenie prístupu k dátam. Palo Alto Networks poskytuje technologické riešenia na zmiernenie rizika, vrátane penetračných testov a incident response, pri ktorých Unit 42 pomáha obnoviť komunikáciu s útočníkmi a minimalizovať škody,“ vysvetľuje Klokner.

Ďalej sa venoval technológii Precision AI, ktorá kombinuje strojové a hlboké učenie s generatívnou AI. Táto technológia zjednodušuje prácu administrátorov, čím funguje ako „kopilot“ pri vytváraní bezpečnostných politík a analýze útokov. Precision AI umožňuje rýchlejšiu detekciu a reakciu na kybernetické útoky, čím sa skracuje čas, ktorý útočníci potrebujú na získanie kontroly nad systémami.

Pozrite si videoROZHOVOR S LUBOŠOM KLOKNEROM

Budúcnosť firewallov a výhody riešení Palo Alto

Juraj Nemeček, vedúci sieťovej bezpečnosti v Alanata, predstavil vývoj firewallových riešení a ich dôležitosť v modernej IT infraštruktúre. Hoci základné požiadavky na firewally zostávajú podobné tým z minulosti, dnešné riešenia sa musia prispôsobiť narastajúcemu množstvu kybernetických hrozieb.

„Firewally sú dnes omnoho komplexnejšie nástroje, ktoré nám poskytujú prehľad o stave bezpečnosti a umožňujú rýchlu reakciu na útoky,“ hovorí Nemeček. Palo Alto Networks prináša na trh jedinečné riešenia, ktoré zahŕňajú spravovanie rizík v dátových centrách, cloudoch a využívajú technológie generatívnej a hlbokej AI.

Nemeček zdôraznil, že prevencia je kľúčovým prvkom pri ochrane IT systémov a očakáva, že v budúcnosti budú firewally čoraz viac zamerané na rozpoznávanie a prevenciu nových typov útokov, ktoré sa vyvíjajú neuveriteľne rýchlo.

Pozrite si videoROZHOVOR S JURAJOM NEMEČEKOM

Mikrosegmentácia a ochrana Kubernetes prostredí

Panelová diskusia, ktorej účastníkmi boli Vladimír Frčo (SOC bezpečnostný špecialista, Alanata), Luboš Klokner, Juraj Nemeček a viedol ju Štefan Varga (vedúci oddelenia Presales, Alanata), sa sústredila na pokročilé bezpečnostné technológie a procesy potrebné na ochranu moderných IT infraštruktúr. Odborníci sa venovali problematike kybernetických útokov, ktoré sú čoraz sofistikovanejšie, a zdôraznili dôležitosť kombinácie technológií a procesov pre efektívnu obranu.

Jednou z hlavných tém bolo nasadenie firewallov Palo Alto Networks, ktoré sú nativne integrované v Kubernetes prostrediach (K8s). Juraj Nemeček priblížil, ako tieto firewally poskytujú plnú viditeľnosť aplikácií na úrovni 7. vrstvy, umožňujú mikrosegmentáciu, ochranu DNS a ochranu pred pokročilými hrozbami v rámci dôveryhodných zón.

Účastníci diskusie tiež hovorili o riešení SASE (Secure Access Service Edge), ktoré zabezpečuje ochranu používateľov, zariadení a aplikácií kdekoľvek na svete. Táto technológia je kľúčová pre zabezpečenie moderných hybridných pracovných prostredí, kde sa používajú cloudové aplikácie a vzdialený prístup.

Napokon sa spíkri počas panelovky dotkli dôležitosti ochrany OT a IoT prostredí, kde Palo Alto Networks poskytuje špecifické riešenia na monitorovanie a ochranu zariadení pripojených do siete, vrátane tých, ktoré sa využívajú v kritických infraštruktúrach, ako sú zdravotnícke a priemyselné systémy.

Videozáznam z Alanata TALKS

Kľúčové riešenia pre budúcnosť kyberbezpečnosti

Technologické raňajky Alanata TALKS priniesli pohľad na kľúčové technológie, ktoré formujú budúcnosť kybernetickej bezpečnosti. Vďaka inovatívnym riešeniam od Palo Alto Networks môžu organizácie čeliť narastajúcim kybernetickým hrozbám s efektívnymi nástrojmi a stratégiami.

Ak máte záujem o viac informácií, neváhajte nás kontaktovať.

Viac o Alanata TALKS_